Защо да изберем хляб с квас и как да го приготвим?

Защо да изберем хляб с квас и как да го приготвим?       Заради здравето: Квасът, за разлика от промишлената мая, е смес от естествени млечни бактерии и природни дрожди Нашето брашно е без изкуствени добавки Хлябът с квас е по-хранителен Дългата ферментация разгражда сложни- те захари до прости, които се усвояват по-лесно от […]

Защо да изберем хляб с квас и как да го приготвим?

 

хляб с квас

 

 

Заради здравето:

  • Квасът, за разлика от промишлената мая, е смес от естествени млечни бактерии и природни дрожди
  • Нашето брашно е без изкуствени добавки
  • Хлябът с квас е по-хранителен
  • Дългата ферментация разгражда сложни- те захари до прости, които се усвояват по-лесно от организма и предотвратяват рязкото повишаване на кръвната захар

 

Заради вкуса:

  • Разгръщат се голямо количество вкусове
  • Удължава се трайността на хляба
  • Колкото повече прости захари има в крайния продукт, толкова по-голяма възможност има те да се карамелизират по коричката – незабравим вкус и аромат!
  • Образува се повече газ – СО2, което дава отворена, въздушна, мека вътрешност

 

Хляб с квас е направен за първи път в Египет около 4000-3000 г. пр.Хр. При тази древна технология се изолират природни дрожди и млечнокисели бактерии, кои- то се култивират, размножават и използват за ферментирането на тестото.

Тези прекрасни микроорганизми могат да бъдат открити навсякъде, но най-големият им източник е брашното. Хлябът от квас е приготвен само с брашно, сол и вода, в него няма никакви добавъчни емулгатори, ензими или консерванти. Повечето дрожди са от същото семейство като комерсиалната мая – Saccharomyces cerevisiae, но генетичните им характеристики са съвсем различни и много по-дружелюбни към нашия стомах.

Квасът, за разлика от комерсиалната мая, позволява дълга ферментация на тестото при по-ниска температура. Този процес развива много повече вкусове и ако хлябът, при- готвен с комерсиална мая, има най-много 6, при хляба с квас бихме могли да открием до 16 вкуса! Практиката показва, че бавно ферментиралият квасен хляб е значително по- здравословен за организма.

Квасът представлява смес от природни дрожди и млечни бактерии от семействата Lactobacilus или Lactocoque. Те също взаимодействат с определени захари, превръщайки ги в органични киселини и аромати. Киселините са основно два типа – млечната играе ди- ректна роля за вкуса на хляба, а оцетната го подсилва и акцентира върху киселите нотки.

 

Как се прави хляб с квас ?

хляб с квас

 

Ако искате да се насладите истински хляб с квас може да го направите ТУК !

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *